Asztali PC vagy hordozható készülék? - GreenLight pályázatok 2016-2020

Előző cikkünkben megpróbáltunk rávilágítani arra a tényállásra hogy a Laptop vagy Tablet készüléket érdemes-e a pályázónak választania. Most az Asztali PC számítógépek és a mobil hordozható készülékek között próbálunk megfelelő érvanyagot biztosítani a megfelelő választáshoz.

A hordozható számítógépek típusai

számítógép vagy komputer kifejezést többféle géptípus összefoglaló megnevezése.  Jelenleg még a legelterjedtebbnek számít a nem hordozható, úgynevezett

Asztali személyi számítógép

Az ilyen számítógép egyidejűleg egyetlen felhasználó kiszolgálására alkalmas, a “személyi” szó kissé zavaró, pontosabb lenne az “egyszemélyes” számítógép megnevezés, hiszen például egy vállalatnál az irodai gépeket éppen az használja, akit elé ültetnek,  ez naponta vagy műszakonként változhat. Az  otthoni gép is állhat a család közös használatában – ezzel együtt tény, hogy a felhasználók leggyakrabban személyes viszonyban állnak a gépükkel, jelszóval védik és nagyon nem szeretik, ha más is elé ül.

Az asztali PC (personal computer) sokfunkciós számítástechnikai berendezés, programok és alkalmazások sokaságát futtathatja egyidejűleg, különféle perifériák kezelésére képes, érzékeli a billentyűzeten és az egérrel kiadott utasításokat, vezérli a monitort, a nyomtatót, megszólaltatja a hangszórókat, kábelen vagy WiFi-hálózaton kapcsolódik az internethez, stb.

Hordozható személyi számítógép

Az ilyen gép esetében az asztalinál is szorosabb a személyes viszony és tulajdonlás egyszemélyűsége. Mivel az ilyen gépet a tulajdonosa mindenhová magával viheti, így jobban kötődik hozzá, szinte személyisége meghosszabbításának érzi. A Z generáció tagjai szinte összenőttek digitális eszközeikkel.

Laptop (vagy notebook)

A notebook vagy laptop személyi (vagy vállalati, intézményi) célra kialakított hordozható számítógép. Elterjedtsége dinamikusan nő, rövidesen átveheti az asztali gépek szerepét, sok felhasználó már ma is előnyben részesíti a csak egy helyen használható PC-vel szemben. Amit kiemelnék hogy már teljesítményben is nagyon megközelítette az Asztali számítógépek teljesítményét, munkára tökéletesen használható!

Előnyeit talán fölösleges felsorolni, hátrányai között szokás a sérülékenységét említeni, illetve azt, hogy a teljesen feltöltött, legjobb minőségű laptop akkumulátor sem képes néhány órán túl üzembiztos működést biztosítani. A laptop alapfelszereltségének hiánya továbbá az is, hogy a klaviatúra nem mozgatható a géptől függetlenül és az egér szerepét játszó érintőfelület használata nem mindig kényelmes, ám ezek természetesen könnyen áthidalható hiányosságok, hiszen minden notebook alkalmas arra, hogy külső billentyűzetet és egeret csatlakoztassunk hozzá. Otthoni körülmények között rákapcsolhatunk különálló nagyobb képernyőt is.

A hordozható számítógépek főbb elemei ugyanazok, mint az asztali társai, ezek pedig a processzor, a memóriakártya, a merevlemez, a videókártya, a hangkártya, a kijelző és a billentyűzet, továbbá pedig a működést biztosító cserélhető akkumulátor, amelyhez kívülről a laptop töltő adapter csatlakozik.

Az utóbbi években gyártott korszerű hordozható számítógépek kapacitásukban és teljesítményükben megegyeznek az asztali PC-kel, de kompakt kialakításuk és speciális hardverigényeik miatt általában valamivel drágábbak egy azonos tudású komputerhez képest.

Tablet

A táblagép (tablet) a fenti kategóriánál jóval kisebb általában 7-14 inch képernyőméretű, könnyebb, egyetlen táblából álló (azaz nem nyitható-zárható) hordozható személyi számítógép szerényebb teljesítménnyel és kapacitással.

A mechanikus beviteli perifériák hiányoznak (egér, billentyűzet), az input funkciókat maga az érintőkijelző (érintőpanel) látja el. Jellegéből következően a tablet PC leginkább tartalomfogyasztásra való (szövegolvasás, videózás, játék, böngészés, internetezés…), szöveg tartalmak előállítására, szerkesztésére, grafikus vagy programozói munka végzésére kevéssé vagy egyáltalán nem alkalmas.

Ezeket a készülékeket előszeretettel választják akik kikapcsolódásra és szórakozásra használják. Egyre népszerűbb az idős generáció körében akik a családtagjaikkal való kapcsolattartásra, régi idők zenéi filmjei nosztalgikus hangulatába burkolóznak. (:

Okostelefon (iPHONE pályázat)

Nem tekintjük számítógépnek az okostelefont, lévén alapvetően mégis a mobilkommunikációval összefüggő funkciók ellátására alakították ki, ugyanakkor az utóbbi években történt rohamos fejlesztéseknek köszönhetően ezeknek a mobil készülékeknek a teljesítménye szinte “félelmetesen” nagy, kapacitásuk vetekszik egy 10 évvel ezelőtti csúcstechnológiájú PC-ével.

Méretüknél és kialakításuknál fogva azonban használati körük eléggé korlátozott, ám a telefonfunkciókon kívül kiválóan megfelelnek fényképezésre (igen nagy felbontású képek készítésére is alkalmasak), internetezésre (hírolvasás, facebook, instagram), skype-olásra, emailek olvasására és rövidebb üzenetek írására, egyszerűbb játékok futtatására stb.

A PÁLYÁZATI FELÜLET A SZIMPATIKUS ESZKÖZRE KATTINTVA ÉRHETŐ EL! A PÁLYÁZAT KITÖLTÉSE 5 PERC!

MINDENKIT TÁMOGATUNK A KONTINGENS EREJÉIG!

Nem találta meg amit keres? Használja pályázat keresőnket!


Érdekelnek még ilyen könnyed kulissza cikkek a pályázattal kapcsoltban? Írd meg véleményed, Iratkozz fel és kövess minket!

 

PÁLYÁZATI FELÜLET ITT ÉRHETŐ EL:

 

Telefonszám: 

+36 90 900-352

Ha pályázatokkal kapcsolatos kérdése van akkor hívjon minket!

A pályázati IVR ügyfélszolgálat hívása egyszeri Bruttó 900 forint. ASZF-t elfogadom!

Email: greenlightpalyazat@gmail.com

 

Miért kell Feldolgozási díjat fizetni? | Pályázatainkkal kapcsoltos összes információ | Záródátum?

A pályázatok záródátumhoz vannak kötve, így a következő értesítés a záródátumot követő elbírálás után fog érkezni! Maximum 500 ezer forint piaci értékig támogatunk eszközökkel!!!